Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

У Сахновщинській громаді відзначили другу річницю з моменту включення Сахновщинського короваю до національного переліку елементів НКСУ

Дата: 05.07.2024 17:05
Кількість переглядів: 95

 Фото без описуСахновщинський коровай є символом гостинності, давніх хліборобських та пекарських традицій Сахновщинського краю, символом єднання поколінь та гордістю Харківщини.

Згідно з наказом Міністра культури та інформаційної політики України від 06 липня 2022 року Nº 228 елемент нематеріальної культурної спадщини «Знання та практики приготування сахновщинського короваю» був включений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Сьогодні в актовій залі Сахновщинського будинку культури відзначили вже другу річницю з дати цього досягнення. У заході участь взяли жителі селища, працівники культури, секретар селищної ради Віталій ЯКОВЕНКО та почесні коровайниці – Леся ШИКІТКА та Любов ТЕРЕЩЕНКО.

Спочатку заходу ведуча Аліна ГУЗЬ висловила подяку від імені всієї громади та привітала зі святом тих, завдяки кому наша громада відзначає цю дату – наших коровайниць. Бо саме завдяки своїм знанням, праці та досвіду вони створили гастрономічний бренд нашої громади під назвою «сахновщинський коровай».

Учасники заходу разом переглянули фільм, знятий Олегом ЯРИНІЧЕМ, про наших талановитих майстринь та їхній талант у приготуванні короваїв.

До слова була запрошена Леся ШИКІТКА, яка подякувала працівникам культури та всім причетним за розвиток культурної спадщини нашої громади. Вона закликала всіх творити, адже для цього, на її думку, народжена людина. Своє переконання підтвердила декламуванням вірша Василя Симоненка «Ти знаєш, що ти людина?». Крім того, виконала для глядачів пісню.

Завершилось дійство дегустуванням короваїв.

Нематеріальна культурна спадщина – це те, що нас сьогодні об’єднує. Це те, за що ми боремося, як на військовому фронті, так і на культурному. Включення сахновщинського короваю до списку елементів нематеріальної спадщини – це велике досягнення Сахновщинської громади. Ми повинні берегти наші звичаї та традиції, а також шанувати наших жінок-носійок способів та традицій випікання короваю. Це наш неоціненний скарб, який зробив нашу громаду впізнаваною на всеукраїнському рівні.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь