Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

У Сахновщинській громаді введено карантин через випадок захворювання корови на сказ. Що потрібно знати та як вберегтись від захворювання?

Дата: 01.12.2023 10:52
Кількість переглядів: 101

Фото без опису🔊 Як повідомляє Держпродспоживслужба, у селі Зелене Тавежнянського старостинського округу, 29 листопада, до ветеринарів звернулась місцева мешканка. Вона розповіла про симптоми, які спостерігала у своєї корови – агресивно поводилась, відмовлялася від їжі та постійно ревіла. Ветеринари обстежили тварину та виявили ознаки сказу. Незадовго після цього корова загинула, а експертиза підтвердила, що тварина була хвора на сказ.

❗️Згідно з цим у селі запроваджено карантин. Загрозливою зоною визначено села Тернуватка, Огіївка, Шевченкове, Судиха, Тавежня, Скиртяне.

⚠️ Шановні мешканці Сахновщинської громади! Задля попередження та уникнення поширення захворювання сказу на території громади уважно ознайомтесь з нижче зазначеною довідковою інформацією!

💬 Про захворювання:
Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу, яке вражає центральну нервову систему.

🧬 Причини сказу і шляхи передавання інфекції ЛЮДИНІ: 

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через: укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

📌 В РАЗІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЧИ ПІДОЗРИ НА ЗАРАЖЕННЯ ЛЮДИНИ, ОБОВ’ЯЗКОВО ЯКНАЙШВИДШЕ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЬ ЗА ДОПОМОГОЮ ДО ЛІКАРІВ!

🧬 Причини сказу і шляхи передавання інфекції ТВАРИНАМ: 

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання, які діляться на:
1. Початкову стадію (триває до п’яти днів). Симптоми: наявні сліди від укусів, гризуть місце укусу, ласкаві, примхливі, насторожені одночасно, слабкий апетит, їдять неїстівне, слинотеча, блювота. 
2. Збуджену стадію (2–3 дні). Симптоми: агресивні, збуджені, нападають, намагаються утекти, гризуть землю, їдять неїстівне, конвульсії, блювота, параліч, косоокість. 
3. Паралітична стадія (2–4 дні). Симптоми: виснаження, повний параліч, смерть.

🩺 Профілактика сказу.

Для профілактики сказу необхідно: регулярно вакцинувати свійських тварин та уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами. 
Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти!

Читати більше: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/osoblivo-nebezpechni-infekcii/skaz 

☝️ У зв‘язку з ускладненням на території Сахновщинської громади Красноградського району Харківської області епізоотичної ситуації по сказу тварин, керуючись статтею № 48 Закону України «Про ветеринарну медицину» №2498 –ХІІ від 25.06.2013р., в Сахновщинській селищній раді були проведені засідання місцевої надзвичайної протиепізоотичної комісії, на яких було затверджено комплексний план заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження сказу на території громади, визначено загрозливі на сказ території та встановлено контроль за сільськогосподарськими та домашніми тваринами в цих зонах.

💉 З метою недопущення розповсюдження та ліквідації спалаху сказу тварин та охорони здоров’я людей, в Сахновщинській дільниці ветеринарної медицини, що знаходиться за адресою: вул. Залізнична (Станіславського), б. 17, смт Сахновщина, з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 14.00 години проводиться щеплення тварин проти сказу. Вартість щеплення однієї голови 11,76 грн. 

✅ Будьте відповідальними та уважними до свого здоров’я, а також дотримуйтесь вказаних рекомендацій задля запобігання захворювання на сказ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь