A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Вірусний гепатит А та його профілактика

Дата: 27.11.2023 14:28
Кількість переглядів: 101

Фото без описуВірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом.



Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт.Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних ґрунтах.

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 ºС протягом кількох місяців. Стабільний до дії кислот та жиророзчинників. Повністю знешкоджується вірус при кип’ятінні протягом 5 хвилин, ультрафіолетове опромінювання руйнує його за одну хвилину. Вірус виявляють у крові, фекаліях та слині хворих. В основному хворіють діти віком від 5 до 15 років. Сільське населення хворіє частіше міського. Захворювання переважно розпочинається поступово або підгостро. Початковий період триває в середньому 7-10 діб.
Ознаки захворювання: підвищення температури, пожовтіння склери очей, потемніння сечі, нудота, втома, втрата апетиту, біль у животі, блювота.

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдження гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання, рекомендовано:
– вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання;
– воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити;
– не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
– ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
– дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
– мити руки з милом не тільки після відвідування туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування в міському транспорті, місцях загального користування.

Не займайтеся самолікуванням! Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

На ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років).

Пам’ятайте, від дотримання вищевказаних правил залежить Ваше здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь