Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Свято українського слова: У Сахновщинській громаді відбулося вручення Всеукраїнської літературної премії ім. М.І. Чабанівського

Дата: 22.09.2023 16:10
Кількість переглядів: 275

Фото без опису21 вересня 2023 року у Сахновщинській громаді відбулося чергове вручення Всеукраїнської літературної премії імені нашого земляка, лигівчанина, письменника та журналіста - Михайла Івановича Чабанівського.

Організаторами цієї знакової події у 2023 році є Сахновщинська селищна рада в особі селищного голови Володимира СУЄЦЬКОГО, генеральний директор ПСП «Агрофірма «Прогрес» Володимир МОРГУН, Харківська обласна організація Національної спілки письменників України.
За організаційними заходами літературної премії стоїть довга підготовка та кропітка праця. Понад 7 місяців до вручення премії конкурсна комісія у складі Володимира СУЄЦЬКОГО, Олександра КОБИ, Лариси КОШЛЯК, Володимира ВАКУЛЕНКА, Олени ДУБИНИ, Людмили ЛАВРОВОЇ, Валентини ПЕРЕВИШКО, Олександра РОДЕНКА та Раїси ТРОЇЦЬКОЇ приймала та опрацьовувала твори, координувала процес, вела комунікацію з авторами, обирала найкращих з кращих за версією літературної премії. Цьогоріч у конкурсі взяли участь 29 авторів, які надали 37 творів у номінаціях «Проза», «Поезія» та «Публіцистика». В результаті з яких було обрано тільки 7 літературних доробків, автори яких удостоєні премії.

Початок урочистостей відбувся на Батьківщині Михайла Івановича, у селі Лигівка, у приміщенні Лигівського ліцею на зустрічі літературного клубу «Зорепад» до 113-ї річниці Михайла Чабанівського, організаторами якого є вчителі та вихованці ліцею. Над сценарієм зустрічі працювала Валентина ПЕРЕВИШКО.

О 10:00 на подвір’ї ліцею лауреатів премії та керівництво громади гостинно зустріла директорка освітнього закладу Людмила СМЕТАНІНА та запросила їх до зали проведення зустрічі. Захід розпочався з гімну України та хвилини мовчання задля вшанування пам’яті загиблих воїнів України. Потім юні члени шкільного наукового товариства ім. Михайла Чабанівського мовою біографічних фактів розповіли учасникам зустрічі про письменника та творчо представили його книги. Ведучі літературної зустрічі здивували лауреатів премії естафетою - інтерв’ю, яке здійснювалось експромтом. Авторам потрібно було вгадати рядки зі своїх творів та відповісти на декілька цікавих питань про письменництво. Захід закінчився дзвінкою українською піснею.

Опісля учасники зустрічі вшанували пам’ять Михайла Чабанівського та поклали квіти до меморіальної дошки письменника.

Урочиста церемонія вручення премії відбулась у Сахновщинському будинку культури. Організатори – працівники відділу освіти, культури, молоді та спорту. Біля будинку культури лауреатів зустріли з візитівкою громади – запашним Сахновщинським короваєм, який спекла та оздобила коровайниця Леся ШИКІТКА. Підготовлений для почесних гостей громади захід супроводжувався театральними постановками та піснями від самодіяльних мешканців громади. І звісно, найхвилюючою подією дня була урочиста церемонія нагородження лауреатів Всеукраїнської премії імені М.І. Чабанівського 2023 року. Тож, переможцями стали:

у номінація «Поезія»:
1 місце – НЕВЕСЕНКО Володимир Миколайович за збірку поезій «Від смеркання до війни»;
2 місце – ЗОЗУЛЯ Марина Олександрівна (Чайка Білоозерянська) за збірку поезій «Ви прочитайте «дякую» моє»;
3 місце - ЄВЛАНОВА Наталія Ігорівна за збірку поезій «Обличчя війни».

У номінація «Проза»:
1 місце – ЧУПАК Таміла Петрівна за роман «Соло горихвістки»;
2 місце – ПИЛИПЧУК Катерина Олександрівна за збірку новел і нарисів «Війна, яка змінила нас»;
3 місце – ДМИТРУК Олександр Микитович за роман «Капкан».

У номінація «Публіцистика»:
РОМАНЬКО Валерій Іванович за книжку «Вибрана Публіцистика».

Лауреатів премії було нагороджено пам’ятними призами, дипломами лауреатів та вручено сертифікати на грошову частину премії.

Секретар конкурсної комісії Лариса КОШЛЯК розповіла: «У цьому році літературна премія ім. М.І. Чабанівського перевершила всі сподівання, бо у 2023 році участь взяли дуже талановиті та різнобічні особистості. Цьогоріч дуже багато своїх робіт подали молоді автори, представники української сучасної літературу. І також особливістю премії у цьому році є те, що майже 90% творів написанні на воєнну тематику.

Дуже важко було конкурсній комісії вибрати переможців, адже достойних творів було подано багато, та комісія працювала згуртовано, думка кожного враховувалась і в результаті ми обрали лауреатів премії.

У членів комісії викликали дуже сильні емоції твори обраних авторів. У них є схожі особливості – це їх глибина, душевність, патріотизм та віра в майбутнє.


Також мене дуже вразили особисті життєві історії письменників, з якими я познайомилась опісля. Вони показують велич їх таланту та пояснюють місію, яку вони для себе обрали. Мені дуже сподобалось, як сказала лауреатка премії, яка посіла 2 місце за свій прозовий твір «Війна, яка змінила нас» Катерина ПИЛИПЧУК: "Якщо не ми, то хто?! Весь світ повинен знати правду, правду про те, хто ми є. А хто, як не ми, донесе про це світу?"


Також ми отримали зворотній зв’язок від деяких конкурсантів та лауреатів, про те, що вони відкрили для себе творчість Михайла Чабанівського та обов’язково його твори будуть популяризувати у себе на Батьківщині, тож ще одна поставлена маленька ціль виконана.

Одним словом, це велика літературна подія, яка вчергове відбулась на нашій землі, відкрила нові таланти та зробила свій маленький вклад у розвиток української літератури».

Вручення літературної премії ім. Чабанівського у 2023 році відрізняється від попередніх не тільки тим, про що вказала вище Лариса Валентинівна. Цього року воно несе в собі ще й інші сенси, виконує ще одну свою місію. В час, коли на нашій землі точиться кровопролитна війна і окупанти день за днем продовжують знищувати елементи нашої культурної спадщини, ми – українці, повинні берегти, збагачувати та популяризувати українське! Культурний фронт працює, і за результатами вручення літературної премії ім. Михайла Чабанівського у Сахновщинській громаді - впевнено та плідно!

Віримо у Перемогу та ЗСУ! Слава Україні!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь