Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Відбулось свято Сахновщинського короваю з нагоди його включення до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Дата: 03.08.2022 18:23
Кількість переглядів: 452

Відбулось свято Сахновщинського короваю з нагоди його включення до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Як повідомлялось раніше, згідно з наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 6 липня 2022 року №228 елемент нематеріальної культурної спадщини «Знання та практики приготування сахновщинського короваю» був включений до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. З цієї нагоди 3 серпня у стінах Сахновщинського краєзнавчого музею відбувся захід.

Свято було проведено з метою вшанування берегинь традицій випікання короваїв, підвищення обізнаності про елемент та утвердження його значення для Сахновщинської громади.

У громаді проживає 10 жінок-носійок способів та традицій випікання короваїв. Вони живуть у селах Тавежня, Новодмитрівка, Огіївка, Дубові Гряди, Лебедівка, Великі Бучки, Катеринівка, Володимирівка, Шевченкове. На сьогоднішньому святі змогли бути присутніми та представити свої короваї тільки п’ятеро: Світлана ДРОБОТ (с. Дубові Гряди), Леся ШИКІТКА(с. Тавежня), Любов ТЕРЕЩЕНКО (с. Огіївка), Тетяна ПРОЦЕНКО (с. Новодмитрівка), Олена КЛОЧКО (смт. Сахновщина).

Це подія національного значення, яка миттю розлетілась далеко за межі нашої громади. Всім цікаво подивитись, скуштувати та поговорити з коровайницями Сахновщини. Крім усіх інтерв’ю, які дали до цього, на сьогоднішньому святі були присутні журналісти телеканалу «Інтер».

Всім було важливо почути емоції та відчуття коровайниць, тому до слова було запрошено найстаршу носійку знання та практики приготування сахновщинського короваю Любов Олександрівну ТЕРЕЩЕНКО. Вона розповіла про історію здобуття нею навичок випікання обрядового хліба. Зазначила, що господиня, яка випікає коровай має мати в серці любов до цього діла та до себе, вміти відчувати тісто та борошно руками. Любов Олександрівна ні дня не прожила без випікання смаколиків і зараз вона підтримує та радує випічкою хлопців на передовій, передаючи її сином, який також боронить нашу Батьківщину.

На святі були присутній селищний голова Володимир СУЄЦЬКИЙ та начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Григорій ПЕРКІН. Володимир Володимирович привітав коровайниць зі святом та подякував за їх працю. Селищний голова спільно з Григорієм ПЕРКІНИМ нагородили жінок почесними грамотами за вагомий особистий внесок у розвиток, дослідження, охорону та популяризацію нематеріальної культурної спадщини Сахновщинської громади та з нагоди внесення елемента до нематеріальної культурної спадщини України.

Також, заступника директора Сахновщинської централізованої клубної системи Олега ЯРИНІЧА та головну спеціалістку відділу освіти, культури, молоді та спорту Віталію ДУДКУ було нагороджено почесними грамотами за дослідження, охорону та популяризацію нематеріальної культурної спадщини Сахновщинської громади.

Віталія ДУДКА стала ініціатором та спонсором премії для підтримки талановитої молоді. Цього разу премією було нагороджено Олега ЯРИНІЧА. У свою чергу, від себе особисто, за співпрацю та чуйність він подарував подарунок Лесі ШИКІТЦІ.

Ніна ПРЯДКО директорка Сахновщинського краєзнавчого музею підготувала для господинь оглядову екскурсію.

Закінчилось дійство дегустуванням короваїв, на якому гості могли насолодитись неперевершеним їх смаком, а господині між собою поділитись секретами випікання. У кожної коровайниці на смак та за зовнішнім виглядом обрядовий хліб вийшов різним, але однаково пухким та смачним.

Варто зазначити, що для того, щоб Сахновщинський коровай перший ввійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини України було прикладено багато сил та праці впродовж років. За це дякуємо Олегу ЯРИНІЧУ та Віталії ДУДЦі.

Нематеріальна культурна спадщина – це те, що нас сьогодні об’єднує, за що ми боремося як на воєнному фронті, боронячи рідну землю, так і на культурному фронті, відстоюючи свою культуру, мову та ідентичність. Вхід сахновщинського короваю до списку елементів нематеріальної спадщини – це велике досягнення Сахновщинської громади, тому ми повинні берегти наші звичаї та всіх хто причетний до цієї події. Пам’ятати, що жінки-носійки способів та традицій випікання короваю - це безцінний скарб громади, вони заслуговують нашої пошани та підтримки, бо саме вони розвивають та популяризують нашу громаду та Україну в цілому.

Багато роботи вже зроблено, але попереду її ще більше. Зараз працівники Сахновщинської клубної системи спільно з коровайницями почали працювати над розробкою плану охорони нашого елементу.

Не зупиняємось та працюємо далі над більшими здобутками громади та задля скорішої нашої Перемоги!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь