Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Про вивіз твердих побутових відходів у Сахновщинській громаді та обов’язки споживачів

Дата: 02.08.2022 17:05
Кількість переглядів: 646

Фото без описуЗ початку повномасштабної війни в Сахновщинській громаді знайшли прихисток понад 7 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Кількість населення в селищі Сахновщина приблизно збільшилось на 4 тисячі людей, а разом з цим зросло навантаження на комунальні підприємства.

Вивіз сміття з території  Сахновщинської громади  здійснюється шляхом надання послуг з вивезення твердих побутових відходів Сахновщинським підприємством  комунальних послуг. На сьогодні існує практика, коли мешканці приватних будинків відмовляються від сплати комунальних послуг за вивезення сміття аргументуючи це тим, що вони самостійно його утилізують. Але хочемо зазначити, що відповідно до положень Закону України від 05.03.1998 року № 187/98-ВР «Про відходи»  самостійна утилізація таких відходів як: різноманітні тари, засоби гігієни, електроніки, електротехніки, синтетичні сполуки, залишки будівельних матеріалів тощо – заборонена Законом. Повне або часткове перероблювання відходів можливе тільки підприємствами, які спеціалізуються на цій діяльності. Проте варто зазначити, що власники приватних будівель повинні утилізовувати органічні відходи від городу, саду, кухні самостійно (шляхом створення компостних ям тощо) або укладати договір з Сахновщинським комунальним підприємством на надання окремих послуг.

          З 01.04.2018 року на території Сахновщинської громади діє Публічний договір. В якому зазначається, що кожен власник квартири чи індивідуального житлового будинку повинен користуватись  послугою без підписання окремого договору й оплачувати її повністю чи частково, скориставшись пільгами або оформивши субсидію. Надання послуг та нарахування оплати за їх виконання здійснюється відповідно до вимог статті 633  Цивільного кодексу України. Окрім цього  Закон України  «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або органами державної влади,  які  відповідно до законів уповноважені на здійснення  відповідної діяльності. Таким чином законодавство України передбачає обов’язковість укладання договорів про надання житлово-комунальних послуг, у тому числі й договорів на вивезення побутових відходів.

Згідно з п.1 ч.3 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов’язується укласти договір на надання житлово-комунальних послуг. Тому, просимо громадян, юридичних осіб та  підприємців, які не уклали договір на вивезення побутових відходів, звернутися в Сахновщинське підприємство комунальних послуг з метою укладення договору за адресою:  селище Сахновщина вулиця Островського 21 або за номером телефону: 3-16-40.

        Жителі Сахновщинської громади повинні розуміти значення необхідності вивезення побутових відходів та механізм поводження з ними, а також міру відповідальності за порушення екологічних норм. Пам’ятайте, що за вивіз відходів повинен сплачувати той, хто їх продукує. Кожному важливо сформувати нові звички стосовно сміття, бо   неправильне поводження  та утилізація веде за собою антисанітарію, збільшення хвороб та інфекцій, забруднення екології та, наостанок, неестетичний вид селища. Обов’язково розуміти, що оплата відповідно до затвердженого тарифу - це норма надання послуги з вивезення побутових відходів на одну людину в місяць. Для вивозу великої кількості сміття необхідно замовляти та індивідуально оплачувати окрему послугу в комунальному підприємстві. А також, варто знати що на впорядкування, рекультивування та утримування звалища на яке люди безкоштовно вивозять сміття, теж потрібні затрати людських та фінансових ресурсів.

Бережемо екологію та дбаємо про чистоту селища разом!

З повагою, Сахновщинське підприємство комунальних послуг.

 

 

   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь