Профілактика харчових отруєнь в місцях тимчасового розміщення біженців (переселенців)
Під час перебування у місцях тимчасового розміщення людей ймовірність виникнення харчових отруєнь дуже висока, особливо через вживання зіпсованих харчових продуктів, недостатнє дотримання умов особистої гігієни в умовах обмеженого доступу до води та засобів гігієни та при відсутності електроенергії.
Найчастіше небезпеку становлять продукти тваринного походження, сирі або без належної термічної обробки м’ясо, яйця, непастеризоване молоко. Також причиною виникнення отруєнь можуть бути немиті фрукти та овочі.
Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є біль у шлунку, нудота, блювання, діарея, підвищення температури.
При появі перелічених симптомів насамперед пийте багато рідини, щоб запобігти зневодненню. При ускладненні симптомів (випорожнення з домішками крові, температура вище 38,5°С, часте блювання, діарея понад 3 дні, незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі або запаморочення) — негайно зверніться по медичну допомогу.
Харчове отруєння простіше попередити, а ніж потім лікувати. Отже щоб запобігти харчовому отруєнню не уникайте основних правил:
часто мийте руки під час приготування їжі, використовуйте рідке мило та одноразові паперові рушники;
тримайте в чистоті посуд, кухонний інвентар і поверхні, де готується їжа;
не допускайте перехресного забруднення продуктів, відокремлюйте сире м’ясо, птицю та яйця від готових до вживання продуктів, за можливості використовуйте окремі дошки для обробки;
проводьте належну термічну обробку продуктів. Воду також краще кип’ятити, якщо є підозра на її можливе забруднення, або вживайте для пиття та приготування їжі бутильовану воду. Те ж стосується сирого молока: перед вживанням краще його перекип’ятити; зберігайте продукти в холоді, у холодильнику температура має бути 4°С або нижче.
Підготуйтеся до надзвичайної ситуації, заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, так продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її.
Головне, не вживайте продукти, що швидко псуються та які зберігалися без холодильника, після завершення терміну придатності або за найменшої підозри на те, що вони зіпсувалися!
Профілактика гострих респіраторних вірусних інфекцій
в місцях тимчасового розміщення біженців (переселенців)
У місцях тимчасового перебування людей зростає ризик поширення респіраторних хвороб, у тому числі і COVID-19. Тому необхідно пам’ятати про основні рекомендації щодо профілактики респіраторних інфекцій:
люди, які перебувають у місцях тимчасового перебування, особливо у холодну пору року мають бути забезпечені теплим одягом і ковдрами;
в приміщеннях потрібно проводити провітрювання 3 рази на день і щоденне вологе прибирання з дезінфекцією поверхонь;
щодня потрібно проводити скринінг (огляд медичним працівником) людей на наявність ознак інфекційного захворювання;
люди з ознаками гострого респіраторного захворювання мають бути відокремлені від інших та обов’язково носити засоби індивідуального захисту, зокрема маски, що прикривають ніс і рот;
дотримуватися правил особистої гігієни: користуватися серветками або паперовими рушниками, для миття рук використовувати рідке мило, обробляти руки спиртовмісними антисептиками або протирати вологими серветками;
намагатися не торкатися руками до обличчя;
за можливістю дотримуватися дистанції не менше 2 м;
уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;
дотримуватися правил респіраторної гігієни: при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидати серветку в контейнер для сміття й обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити їх водою з рідким милом;
користуватися масками, бажано одноразовими, змінювати їх, як тільки вони стануть вологими чи брудними;
в приміщенні використовуйте контейнери (поліетиленові пакети) для збору сміття з кришкою та слідкуйте за своєчасною утилізацією його.
Також у місцях тимчасового перебування зростає ризик поширення вакцинокерованих інфекцій, особливо серед дітей, які не отримали курс профілактичних щеплень відповідно до Календаря щеплень. Тому за можливості перевірте статус вакцинації вашої дитини та перевірте можливість отримання пропущених щеплень на тій території, де ви зараз перебуваєте.