Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

ЛЮДИ З ОСОБЛИВОЮ МІСІЄЮ

Дата: 20.01.2022 14:51
Кількість переглядів: 146

Фото без опису     Непримітна абревіатура ЗАГС (нині ДРАЦС) ховає за собою стільки людських емоцій! Найважливіших, найвідвертіших, непідробних: трепіт душі від першого поцілунку молодят, плач немовляти й сльози радості батьків від отриманого свідоцтва про народження, гіркоту й роздратованість пари, що розлучається, біль втрати близької людини, коли в руках опиняється свідоцтво про смерть… Напевно, треба мати світлу душу й сталеві нерви, аби щоденно отримувати такий шквал людських переживань: і радісних, й печальних. Хто ж вони, ці люди з особливою місією?!

Колектив Сахновщинського відділу ДРАЦС: Наталія ПОЖАРОВА, Оксана НЕСТЕРЕНКО та Олександра ТРУБІЦИНА.

20 січня 2022 року виповнюється 41 рік, відколи Наталія Володимирівна ПОЖАРОВА очолює відділ. Більшу частину свого життя вона присвятила благородній і відповідальній професії, її працьовитість і відданість справі, організаторські здібності, великий внесок у розвиток реєстрації актів цивільного стану, тверда життєва позиція здобули визнання й повагу серед колег та громадськості.

Цікаво було дізнатися у Наталії Володимирівни, чи стали для неї урочисті церемонії реєстрації буденністю, чи завжди відчувається ця магія закоханості між парою, переживання та радість батьків і рідних?

- З роками урочисті церемонії викликають ще більший трепіт у душі, коли одружуються діти тих «молодят», шлюб яких реєструвала 20-30 років тому. Щоразу захоплює краса наречених: змінюється мода, стиль зачісок, але щоразу дівчата й жінки у весільних сукнях виглядають чарівно, кожна по-особливому. Завжди сльози на очах, коли місце одного з батьків пустує…

У наймолодшої працівниці відділу Олександри ТРУБІЦИНОЇ поцікавилися, чому вирішила обрати саме таку професію: емоційну, десь нервову, що потребує й артистизму, й інколи навичок психолога, - досить непросту професію.

- Мені подобається працювати з людьми. До того ж, майже щотижня маю змогу стати учасницею прекрасного свята: урочисті церемонії одруження – це завжди наповнення позитивом.

Загалом, за статистичними даними співробітників Сахновщинського відділу ДРАЦС, кількість укладених шлюбів щорік зменшується. З чим це пов’язано? Є декілька причин: по-перше, соціально-економічна невлаштованість молодих пар (відсутність гідно оплачуваної роботи, власного житла і т.д.), тому молодята планують спочатку «встати на ноги», а вже потім укласти шлюб офіційно; по-друге, змінилися суспільні норми, погляди та переконання: якщо раніше сумісне проживання неодруженої пари вважалося чимось ненормальним, то на сьогодні це є цілком прийнятним.

Тут не можемо не погодитися з працівниками ДРАЦС: хоч і прийнято зараз говорити, що штамп у паспорті нічого не значить, та все ж таки в офіційному шлюбі пара має більше прав і обов’язків, більше відповідальності одне перед одним. Та й «законний чоловік» чи «законна дружина» звучить гордо, погодьтеся!

Змінилися погляди й на саму процедуру реєстрації. Все більше пар віддають перевагу неурочистій реєстрації шлюбу. Причини дуже схожі. По-перше, не кожна пара має фінанси на урочисте проведення церемонії, святкове вбрання, бенкет тощо. А по-друге, інше диктує сучасна мода: хтось віддає перевагу неурочисто «розписатися» і замість того, щоб витрачати кошти на пишне весілля, відправитися у подорож чи придбати щось цінне для молодої сім’ї. Теперішня мода на виїзні церемонії теж часто передбачає неурочисту реєстрацію напередодні святкування, а свідоцтво про шлюб вручає ведучий весілля, великою рідкістю є участь в таких заходах безпосередньо співробітника ДРАЦС.

Відслідковувати співвідношення шлюбів та розлучень стало складніше, відколи для розірвання шлюбу визнано достатнім рішення суду. Але навіть якщо порахувати не зі 100% точністю, то відсоток розлучень більший за 60.

Нерідко трапляються випадки, коли розлучена пара одружується знову, проте, завжди неурочисто, у Сахновщинському відділі ДРАЦС жодної урочистої церемонії «повторного» одруження не було. Проводити точний підрахунок новонароджених громади ДРАЦС унеможливила практика видачі свідоцтв за місцем народження, тобто народжені в м. Харків, Красноград чи будь-яких інших населених пунктах можуть реєструватися місцевими ДРАЦС.

Проте, навіть така неточна статистика є тривожною: якщо у 2011 році було зареєстровано 236 новонароджених, то в 2021 - лише 83. Причиною тому співробітники ДРАЦС вважають все ті ж соціально-економічні умови й загальне зменшення населення громади. Простіше кажучи, нікому народжувати: молодь виїжджає, хто у великі міста, хто за кордон. Вирішення цієї проблеми просте й складне одночасно: буде робота, гідна заробітна плата, умови для розвитку й відпочинку дітей – буде й поліпшення демографічної ситуації.

Наостанок передаємо побажання молодим сім’ям громади від начальника Сахновщинського відділу ДРАЦС, яка, за найскромнішими підрахунками, зареєструвала шлюб більше ніж 4000 пар Сахновщинського краю:

«Бажаю всім подружжям громади й тим, що лише планують цей відповідальний крок, стабільності, поваги одне до одного, терпіння, розуміння й КОХАННЯ від заходу до сходу!».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь