Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Переможець конкурсу інтерактивних маршрутів «Права людини та де їх шукати» провів у Сахновщині краєзнавчу лекцію

Дата: 27.09.2021 14:45
Кількість переглядів: 296

Фото без опису24 вересня 2021 року у комунальному закладі «Сахновщинська централізована клубна система» відбулася краєзнавча публічна лекція «Місцями пам'яті Сахновщини», приурочена Всесвітньому дню туризму. Анонс заходу було висвітлено на інформаційних ресурсах Сахновщинської селищної ради, відділу освіти, культури, молоді та спорту, КЗ «Сахновщинська централізована клубна система» та ГО «Вектор прав розвитку» (м. Київ).

Ініціатор заходу, лектор - Олег Яриніч, культуролог, краєзнавець, заступник директора КЗ «Сахновщинська централізована клубна система», переможець конкурсу інтерактивних маршрутів «Права людини та де їх шукати».

У липні 2021 року він створив інтерактивну карту місць пам'яті Сахновщини, на якій були позначені місця порушень прав людини, місця масових поховань часів Голодомору, Другої світової війни, а також ключові будівлі історико-культурної спадщини. Підготувавши всі необхідні матеріали та карту, Олег відправив заявку на участь у всеукраїнському конкурсі інтерактивних маршрутів «Права людини та де їх шукати». Цей конкурс проходив у рамках проекту «В пошуках прав людини», що реалізовувався громадською організацією «Вектор прав людини» (Україна) у партнерстві з громадською організацією «Світ толерантності» (Грузія) та громадською організацією «Простір вільних ініціатив» за підтримки Фундації Будинків прав людини та фінансової підтримки Європейського Союзу. У підсумку Олег став переможцем конкурсу інтерактивних маршрутів, таким чином ще раз прославивши Сахновщину на всю Україну. Розроблена карта буде представлена на всіх інформаційних ресурсах організаторів конкурсу. Крім цього, було надано невеликий субгрант для реалізації просвітницького заходу у своїй громаді.

Планувалося провести пішохідну екскурсію місцями пам'яті Сахновщини, що представлені у її публічному просторі, однак у зв'язку з несприятливими погодними умовами формат змінено на лекцію. Було також враховано обмеження проведення масових заходів відповідно до жовтого рівня епідеміологічної небезпеки (з 23 вересня Харківська область опинилася у жовтій зоні епідеміологічної небезпеки). Згідно програми проведеного заходу відбулися власне лекція, насичена маловідомими історичними фактами, кава-брейк та міні фуршет, неформальне спілкування між слухачами лекції.

Учасники заходу поринули в атмосферу буремного ХХ століття, дізналися абсолютно нові факти з історії рідного краю, правозахисного руху, ознайомилися з тематичною виставкою репродукцій старих світлин, прослухали спогади живих очевидців подій далекого минулого, зокрема, художника, члена Національної спілки художників України, уродженця Сахновщини 1923 року народження, Івана Івановича Козирода.

Загалом учасники заходу зазначили, що, прослухавши лекцію, вони значно підвищили власний загальний рівень знань з окресленої тематики. Тому подібні заходи для жителів Сахновщинської громади є пізнавальними та актуальними. Адже не знаючи власного минулого, не можна побудувати майбутнього. Сподіваємося, що краєзнавчі лекції стануть гарною традицією і будуть збирати у стінах будинку культури все більше однодумців.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь