Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

ОГОЛОШЕННЯ про проведення громадських обговорень

Дата: 06.07.2021 10:48
Кількість переглядів: 343

Фото без описуДо участі в обговоренні запрошуються мешканці Багаточернещинського старостинського округу  09 липня 2021 року о 15:00 в приміщенні Багаточернещинського будинку культури.

 

 

1. Найменування організатора публічного громадського обговорення –  Сахновщинська селищна рада Красноградського району Харківської області.

2. Мета: врахування думки жителів Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області щодо реорганізації (пониження ступеня) Комунального закладу  «Багаточернещинський ліцей» у Комунальний заклад «Багаточернещинська гімназія».

1. Відповідно до ст.32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»:

 

Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

 

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

 

Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

 

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

 

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

 

2. Відповідно до ст.143 Конституції  України::

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

 

3.Відповідно до абзацу 2 пункту 30 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

 

 

На території Сахновщинської селищної ради функціонує 16 закладів, з них:

  • ліцеїв – 11, навчається 1755 учнів;
  • гімназій – 4, навчається 208 учнів;
  • філія опорного закладу – 1, навчається 72 учні.

Загальною середньою освітою у закладах загальної середньої освіти охоплено 2035  учня в 171 класі (на початок навчального року було охоплено 2055 учнів). Середня наповнюваність класів по селищній раді 12 учнів. Відповідно до статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначено, що наповнюваність учнів у класі не повинна перевищувати 24 учні (початкова освіта) та 30 осіб (базова чи профільна середня освіта).

Крім того, значно зменшується кількість учнів школи ІІІ ступеня, як у сільській місцевості, так і в селищі Сахновщина,  що насамперед зумовлено державною підсумковою атестацією у формі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови, математики, історії України (або іноземної мови) та предмету за вибором учня. Протягом навчального року мали місце факти вибуття учнів 10-11-х класів до закладів професійно-технічної та вищої освіти І-ІІ рівня акредитації. 

Щорічно спостерігаємо зниження завантаженості закладів загальної середньої освіти у громаді. Заклади освіти завантажені загалом на 30-40% від проектної потужності. Витрати на утримання однієї дитини в малочисельній школі у 2-3 рази більші за встановлені нормативи на рівні держави, що унеможливлює забезпечувати належне утримання всіх існуючих закладів освіти у громаді.

 Фото без опису  Щорічно рішенням органів місцевого самоврядування за закладом освіти закріплюється територія обов’язкового обслуговування дітей шкільного віку. Здійснюючи аналіз кількості дітей і підлітків шкільного віку за останні вісім років, спостерігається зниження кількості учнівського контингенту.

 

            На даний час у КЗ «Багаточернещинський ліцей» навчалося 59 учнів. У  10 класі – 5 учнів,  у 11 класі – 5 учнів. У закладі відсутній 1-й клас, у 4 класі навчається лише 3 учні.

Згідно з перспективною мережею на наступні п’ять років маємо таку динаміку:

 

 

 

 

 

 

 

 

Мережа учнів КЗ «Багаточернещинський ліцей» 

на 2021/2022, 2022/2023, 2023/2024, 2024/2025, 2025/2026, навчальні роки по 1, 9, 10, 11 класах                                                                                                                                                                                                                      станом на 01.05.2021

 

Клас

 

 

Навчальні роки

 

2021/2022

2022/2023

2023/2024

2024/2025 

2025/2026

1

5

5

11

5

5

9

8

8

7

5

3

10

5

8

8

7

5

11

5

5

8

8

7

 

ВСЬОГО

 

58

58

64

61

58

 

Наповнюваність учнів у класі

6

6

6

6

6

Середня наповнюваність класів у школі 6 учнів (середня наповнюваність класів по селищній раді 12 учнів). Середня наповнюваність класів по школі на перспективу 6 учнів.

Проектна потужність КЗ «Багаточернещинський ліцей» становить 320 учнів, тобто фактично на сьогодні школа наповнена лише на 18%. Зниження завантаженості закладу освіти призводить до завищеної вартості утримання 1 учня в порівнянні з існуючими нормативами.

Вартість утримання одного учня КЗ «Багаточернещинський ліцей» становить 89 тис. 579 грн., 1-го учня по селищній раді –  42 тис. 964 грн.

Коштів доведених на 2021 рік, недостатньо для забезпечення стабільного функціонування закладів загальної середньої освіти протягом року.

Враховуючи вищесказане та показники економії при реорганізації (пониження ступеню) КЗ «Багаточернещинський ліцей» матимемо загальну економію на рік – 986904 тис. грн.

Після реорганізації (пониження ступеню) закладу освіти учні 10-11-х класів будуть підвозитися до комунального закладу «Огіївський ліцей» Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області.

Відділом освіти, культури, молоді та спорту проаналізовано наявну мережу закладу загальної середньої освіти та перспективну мережу на 2021/2022 навчальний рік, демографічну ситуацію, вартість утримання учня та економія коштів по вищевказаних закладах загальної середньої освіти.

Оптимізація мережі закладів загальної середньої освіти має забезпечити підвищення якості освіти, економічну ефективність функціонування закладів освіти, поліпшення доступу до якісної освіти, приведення освітньої мережі у відповідність до потреб і особливостей громади, урізноманітнення освітніх послуг, що надаються закладами освіти.

Вивчається питання працевлаштування вчителів в школах громади.

Проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, провівши засідання робочої групи відділом освіти, культури, молоді та спорту виносимо на громадське обговорення  питання реорганізації  (пониження ступеня) КЗ «Багаточернещинський ліцей» у КЗ «Багаточернещинська гімназія».

Запрошуємо Вас долучитися до громадського обговорення щодо реорганізації вищезазначеного закладу освіти.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 64501, вул. Тарасів шлях, 69, смт. Сахновщина (відділ освіти, культури, молоді та спорту Сахновщинської селищної ради).  Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі ЗЗСО громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективами ЗЗСО.

 

 

6. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:  64501, вул. Тарасів шлях, 69, смт. Сахновщина (відділ освіти, культури, молоді та спорту Сахновщинської селищної ради), електронна адреса: pr.sakhnov@dniokh.gov.ua, телефон 0576231775

7. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Коба Олександр Олександрович – заступник голови Сахновщинської селищної ради. Контактна особа – Перкін Григорій Сергійович, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Сахновщинської селищної ради, тел. 3-17-75.

8. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті відділу освіти, культури, молоді та спорту Сахновщинської селищної ради. 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь