Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Правова допомога

Дата: 21.05.2021 06:34
Кількість переглядів: 318

 Фото без описуМайно подружжя, яке підлягає поділу під при розлучені.

Під час розірвання шлюбу часто виникає питання поділу спільного майна подружжя.

Відповідно до статті 69 Сімейного кодексу України  поділу підлягає лише майно, яке належить чоловікові та дружині на праві спільної сумісної власності.

Що ж таке право спільної сумісної власності і що відноситься до такої власності?

Право спільної сумісної власності полягає у тому, що частки чоловіка і дружини не виділені, а тому кожен з них має рівне право володіти, користуватися та розпоряджатися майном.

На праві спільної сумісної власності вважається майно, набуте подружжям за час шлюбу, яке  належить дружині та чоловікові незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Також об’єктами спільної сумісної вважаються прибутки отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи) та речі придбані одним із подружжя для професійних занять – це можуть бути: музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка та інше.

Право спільної сумісної власності подружжя регулюється Главою 8 Сімейного кодексу України.

Яке майно не підлягає  розділу при розірванні шлюбу?

Таким майном є особиста приватна власність. Особиста приватна власність кожного із подружжя – це те майно, яке належить лише одному з подружжя і на яке не поширюється сімейно-правовий принцип спільності майна подружжя. Кожен із подружжя має право самостійно здійснювати правомочності щодо його особистого майна.

Згідно чинного законодавства в Україні, таким майном вважається:

– майно, набуте одним із подружжя до шлюбу;

-майно, яке набуте чоловіком чи дружиною під час шлюбу на підставі договору дарування;

– майно  отримане у власність у порядку спадкування;

– майно, яке було придбане за особисті кошти одного з подружжя;

– речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;

-майно, що набуде за час їхнього окремого проживання у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

Також сюди відносяться кошти, такі як: премії, нагороди, які  були одержані за особисті заслуги, страхові виплати, відшкодування за втрачену чи пошкоджену річ чи або за нанесення моральної шкоди.

Право особистої приватної власності чоловіка та дружини регулюється Главою 7 Сімейного кодексу України.

Поділ спільного майна може здійснюватися в добровільному порядку, за добровільною згодою подружжя, а в разі за наявності спору між ними – у судовому порядку.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги».

Адреса: смт  Сахновщина, вул. Тарасів Шлях, 68 (2-й поверх).

Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 8.00 год. до 17.00 год.

Телефон: (05762) 3-11-04,  0508457665

Електронна пошта: sakhnovshchynske@ukr.net

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

Ми допоможемо захистити Ваші права!

Людмила Клімова, начальник відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги»

 

Фото без опису Інколи трапляється так, що помирає близька людина, і треба прийняти спадщину. Але що робити, якщо на майно – земельну ділянку – немає документів? Як вступити в спадок у такому разі ?

Якщо немає жодних документів, що підтверджують право власності померлої людини на земельну ділянку, то в першу чергу слід визначити, де знаходиться ця земельна ділянка. Якщо ділянка знаходиться в межах певного населеного пункту і була призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських будівель та споруд, то можна звернутись із запитом до відповідної  селищної чи міської ради про отримання документів, на підставі яких людина отримала земельну ділянку у власність.

У випадку знаходження земельної ділянки за межами населеного пункту, для отриманням таких документів потрібно звернутись до територіального органу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр). Слід зауважити, що останнє здійснює розпорядження лише землями сільськогосподарського призначення.

Тож, пропонуємо звернутись до територіального органу Держгеокадастру із запитом про надання інформації про характеристики земельної ділянки (площа, цільове призначення, серія та номер державного акта) та вартість земельної ділянки, яка свого часу була надана у власність людині.

Для того, щоб перевірити чи зареєстрована земельна ділянка у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, потрібно перейти за посиланням https://kap.minjust.gov.ua/services/registry, зареєструватись і авторизуватись в системі за допомогою кваліфікованого електронного підпису, оформити запит, оплатити його онлайн (на сьогодні – 30 грн.) та отримати інформаційну довідку.

Якщо Вам відоме місце розташування земельної ділянки або її кадастровий номер, то на сайті https://map.land.gov.ua (Публічна кадастрова карта України) можна замовити витяг про земельну ділянку, шляхом заповнення бланку електронної заяви на цьому ж сайті та оплатити його онлайн (у 2021 році – 113 грн. 50 коп.). Таку інформацію можна отримати самостійно, за умови ідентифікації особи з використанням кваліфікованого електронного підпису, або ж замовити послугу у найближчому Центрі надання адміністративних послуг.

Додатково повідомляємо, що відомості Державного земельного кадастру є офіційними і вважаються об’єктивними та достовірними, якщо інше не доведено судом. Витяги, довідки, викопіювання та копії документів, що створюються під час ведення Державного земельного кадастру, в паперовій та електронній формі мають однакову юридичну силу.

Якщо нотаріус відмовляється видавати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку, то протягом 3 робочих днів він виносить відповідну постанову, в якій зазначає причини відмови у вчиненні нотаріальної дії з посиланням на норми законодавства (перелік причин наведений у статті 49 Закону України «Про нотаріат»).

В такому разі наступним кроком буде звернення до районного, районного у місті, міського та міськрайонного суду за місцем проживання чи перебування позивача з позовом про визнання права власності на спадкове майно. До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог ст.175-177 Цивільного процесуального кодексу України слід додати докази, що підтверджують Ваші позовні вимоги, зокрема:

  • Свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • Свідоцтво про народження дитини (щоб підтвердити родинні зв’язки із спадкодавцем) та її паспорт (за наявності), довідка про присвоєння реєстраційного номеру платника податків дитини (за наявності);
  • Постанова нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, яку зобов’язаний видати нотаріус у разі неможливості видачі свідоцтва про право на спадщину;
  • Архівні довідки чи витяги з рішень органів місцевого самоврядування або територіального органу Держгеокадастру, які стали підставою для отримання спадкодавцем земельної ділянки у власність;
  • Відомості з Державного земельного кадастру;
  • Витяги з Поземельних книг (у разі наявності).
  • Копія державного акту на право власності на земельну ділянку (у разі наявності).

За подання такої заяви до суду необхідно сплатити судовий збір у розмірі 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогодні – 908 грн.) та не більше 5 розмірів таких прожиткових мінімумів (на сьогодні – 11 350 грн.). Ціна позову визначається виходячи з грошової оцінки нерухомого майна або за результатом проведеної експертної оцінки.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги».

Адреса: смт  Сахновщина, вул. Тарасів Шлях, 68 (2-й поверх).

Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 8.00 год. до 17.00 год.

Телефон: (05762) 3-11-04,  0508457665

Електронна пошта: sakhnovshchynske@ukr.net

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

Ми допоможемо захистити Ваші права!

Людмила Клімова, начальник відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги»

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь