Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Як відновити втрачену трудову книжку з ініціативи працівника?

Дата: 09.03.2021 18:56
Кількість переглядів: 16065

Фото без опису  Порядок оформлення дубліката трудової книжки регламентований в Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників № 58 (далі – Інструкція №58).

    Працівник, який втратив трудову книжку, повинен негайно звернутися за дублікатом за місцем останньої роботи. У свою чергу, власник або уповноважений ним орган повинен видати працівникові трудову книжку або вкладиш до неї нового зразка з написом "дублікат" (у верхньому правому куті першої сторінки). Документ видається протягом 15 днів після подачі заяви, але термін може змінюватися залежно від різного роду обставин. Такий дублікат або вкладиш до трудової заповнюється в загальному порядку.

    Якщо ж співробітник до цього місця працював ще де-небудь, то до розділу "відомості про роботу" до третьої графи дубліката будуть внесені записи про загальний стаж роботи сумарно (загальна кількість років, місяців, днів без конкретизації місць роботи) до працевлаштування на останньому підприємстві, але засвідчені документами. Останніми можуть виступати завірені в певному порядку довідки про роботу в інших організаціях, копії наказів або розпоряджень про прийом/звільнення або будь-які зміни в штатній посаді з попередніх робіт.

  Якщо ж працівнику необхідно мати перелік займаних посад — доведеться звернутися до попередніх працедавців із заявою про видачу документів, які будуть підтверджувати стаж роботи і посади на відповідному підприємстві.

  Документами, що підтверджують загальний стаж, є довідки підприємств, установ, організацій, які уточнюють характер роботи. Трапляється, що на момент звернення підприємство де працювала особа вже ліквідовано. В такому випадку довідки, що підтверджують загальний стаж можуть бути видані правонаступниками таких підприємств.

  По місцях, куди працівник звертатиметеся, йому зобов'язані надати сприяння (Інструкція №58 ч. 7, п. 5.3). Якщо ж компанії, в якій він працював, вже не існує, за довідку, яка засвідчувала стаж, потрібно йти до архіву, де зберігаються документи цієї організації.

  Отримавши уточнюючі довідки, працівник подаєте заяву про видачу дублікату трудової книжки за останнім місцем працевлаштування і підтверджуєте свій попередній стаж роботи, а також, займанні посади цими ж довідками.

  У випадках, коли немає куди звертатися, зв’язку з ліквідацією підприємства, працівник можете звернутися до Трудового архіву, в якому зберігаються вся документація «ліквіданта», за довідкою. Для цього йому потрібно написати запит про надання архівної довідки або архівної копії документа із зазначенням його пошукових даних (ким і коли був виданий документ та його номер) і мати при собі документ, що засвідчує особу, якої стосується предмет запиту. Для отримання архівних довідок про стаж роботи, про підтвердження трудового стажу, про атестацію робочих місць — до заяви додається копія сторінок трудової книжки із записами по запитуваному підприємству або, у разі відсутності такої — зазначаються записи трудової книжки (вказуючи назву підприємства, її зміни (перейменування), дати прийняття та звільнення з роботи, номери наказів, перелік займаних посад). Довідка з архіву видається протягом 30 днів (у разі ускладнень — не більше 45-ти).

  Якщо ж документів у архіві не збереглися, трудовий стаж можна встановити рішенням суду.

  Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги».

Адреса: смт  Сахновщина, вул. Тарасів Шлях, 68 (2-й поверх).

Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 8.00 год. до 17.00 год.

Телефон: (05762) 3-11-04,  (050) 845-76-65

Електронна пошта: sakhnovshchynske@ukr.net

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

Ми допоможемо захистити Ваші права!

Людмила Клімова, начальник відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь