Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Почесний громадянин Сахновщини Іван КОЗИРОД відзначив 100-річний ювілей

Дата: 19.10.2023 08:34
Кількість переглядів: 275

Фото без описуЗ нагоди ювілею почесного громадянина Сахновщини, нашого земляка, талановитої людини, яка зробила вагомий внесок в наш рідний край - Івана Івановича КОЗИРОДА, інформаційний відділ Сахновщинської селищної ради підготував короткі біографічні відомості та посилання на інтерв’ю з ним. Кожен, хто любить свою Батьківщину, повинен знати творців її історії!

Іван Іванович КОЗИРОД — педагог, мистецтвознавець, художник, автор графічних пейзажів та натюрмортів, член Національної спілки художників України, людина, яка пережила Голодомор, ветеран Другої світової війни, орденоносець.  

Дитинство:  
Народився Іван Іванович 14 жовтня 1923 року в селищі Сахновщина, в сім’ї залізничника. Його родина була робітничо-селянською, багатодітною: дванадцятеро дітей, всі хлопці. Пережили війну тільки 4. 

Шкільні роки: 
У школі юний Іванко був кращим учнем з малювання, ліплення та конструювання. Входив до редколегії шкільної газети. На десятому році навчання учням його класу військкомат повідомив, що вони будуть навчатися в авіаційному училищі.

Війна: 
У 1941 році, після випускного вечора, був прописаний до військової частини та мобілізований. Воював в лавах повітрянодесантних сил. Пройшов війну від початку і до кінця. Закінчив воювати за 120 кілометрів від Берліна, як службовець арсеналу.  Нагороджений орденом Вітчизняної війни та орденом «За мужність», кількома медалями.


Навчання: 
1946 року вступив у Харківське державне художнє училище. 
1951 року був направлений у Білгород-Дністровське педагогічне училище викладати малювання, кольорографію та методику цих дисциплін. 
З 1955-го по 1961 роки навчався в Інституті живопису, скульптури й архітектури імені Рєпіна в Ленінграді, на заочному відділенні. 

Професійна діяльність: 
Спершу працював старшим інспектором обласного відділу культури.
1959 року став викладачем художнього училища.
З 1962 по 1966 рр. був призначений заступником директора з наукової роботи в Одеську державну картинну галерею.
А з 1966-го впродовж восьми років очолював Музей західного і східного мистецтва. 

Творча діяльність.

Виставки: 
Брав участь в обласних та республіканських виставках (з 1960-х років). Персональні виставки відбулись: в Одесі (1987, 1993), Краснограді (Харківській області, 1988), Білгород-Дністровському (1998, 2003). 

Найвідоміші твори: 
«Михайло Жук», «Невідомі твори Олексія Шовкуненка», «Млин» (1975), «Лісовий струмок» (1982), «Перший сніг» (1985), «Троянди» (1986). 

Уклав каталоги: 
«Одеський музей західного та східного мистецтва» (1973), путівник «Одеський музей західного та східного мистецтва» (1977), альбом «Михайло Жук» (1987).

Іван Іванович автор низки статей, опублікованих у журналах:
1990-у в журналі «Україна» була опублікована стаття «Степовий колос: творчість заслуженого майстра народної творчості Ростислава Палецького», «Образотворче мистецтво», зокрема «Невідомі твори Олексія Шовкуненка» (1988, № 4), «Неопубліковані ілюстрації до "Кобзаря" Амвросія Ждахи» (1996, № 2). 

Також Іван КОЗИРОДА зробив великий внесок у реставрацію музейної споруди та полотен старих майстрів, досліджував і відстоював видатних художників, розвивав методи викладання малювання у закладах освіти та вивів їх на новий професійніший рівень.

Діяльність на Батьківщині:
Іван Іванович жив і працював у місті Одеса, але ніколи не забував про свою малу Батьківщину – Сахновщину. Він неодноразово організовував мистецькі заходи в Сахновщині та співпрацював з місцевими художниками. Організовував публічні виступи та ділився з сахновщанами своїми спогадами про Голодомор (спогади художника увіковічені сахновщинським письменником, краєзнавцем Володимиром ВАКУЛЕНКОМ у його книзі нарисів з історії Сахновщини «Гомін степів» у розділі під назвою «Я бачив Голодомор» с. 95).

Одним з найвизначніших досягнень Івана Івановича для Сахновщинського краю є те, що у 1957 році він зміг розшифрувати напис на історичній пам'ятці – козацькому кам'яному хресту, якому майже 250 років. Цей хрест розташований посеред полів поблизу села Берестове, недалеко від кургану. Ось, що вдалося мистецтвознавцю прочитати на хресті: «Здесь погребень раб божій бывшаго куреня Калноволоцкого Григорій Захарієвь, сынь Шулга представился 1783 года декабря дня».

Детальніше про цю подію ви зможете прочитати у новій книзі Володимира ВАКУЛЕНКА, яка скоро буде видана та представлена читачам. 

Іван Іванович КОЗИРОД - людина-легенда! Його життя це ціла епоха… Радимо та закликаємо жителів Сахновщинської громади детальніше ознайомитись з біографією нашого земляка використовуючи посилання зазначені нижче. Знаймо своїх, бо як казав Максим Рильський: "Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього!"

Сахновщинський селищний голова Володимир СУЄЦЬКИЙ, депутатський корпус та виконавчий комітет Сахновщинської селищної ради щиро вітає ювіляра та бажає здоров’я, довгих літ життя та мирного неба над головою! Іване Івановичу, Ваш досвід та мудрість будуть прикладом для наступних поколінь! 

Посилання: 
1. Велике інтерв’ю до дев’яносторіччя Івана КОЗИРОДА «Життя земного обрій неозорий»: https://sahgromada.gov.ua/ivan-ivanovich-kozirod-13-23-25-07-02-2017/
2. «Одеський художник «зберігає» потомкам церкви та мельниці» (інтерв’ю з Іваном Івановичем про його творчість): https://odessa-life.od.ua/article/4170-odesskii-hudozhnik-sohranyaet-potomkam-cerkvi-i-melnicy
3. 14 жовтня в Одеському музеї західного та східного мистецтва до 100-річчя від дня народження видатного художника відбулось відкриття виставки «Життя земного обрій неозорий». Автор такого поважного віку на вернісажі не був присутнім, але звернувся до поціновувачів мистецтва через відео трансляцію: https://dumskaya.net/news/zhittya-zemnogo-obriy-neozoriy-storichniy-odesit/ua/.
4. Відеорепортаж із виставки картин Івана КОЗИРОДА «Життя земного обрій неозорий…»: https://youtu.be/_8B8-0MS0o0.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь