Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

До 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди в Сахновщинській громаді проведено мистецький простір «Філософське чаювання»

Дата: 05.12.2022 11:46
Кількість переглядів: 283

Фото без опису2 грудня 2022 року в Сахновщинському будинку культури за підтримки відділу освіти, культури, молоді та спорту Сахновщинської селищної ради та за  участю працівників культури проведено мистецький простір «Філософське чаювання». 

Захід було організовано навколо питання: «Ким же був Григорій Савич Сковорода?» і всі присутні намагалися знайти відповіді на це питання. Організатори заходу «Філософське чаювання» мали на меті створити теплу та світлу атмосферу навіть без тепла і світла, налаштувати на хвилю добра і затишку, та поринути у філософські бесіди про постать Григорія Сковороди за чашкою різноманітного ароматного чаю. 

Розпочався захід байками Григорія Савича та смаколиками із передбаченнями від нього. 

Сковорода багато мандрував по Харківській області. Детально та цікаво про мандри філософа по Харківщині в блоці «Стежками Сковороди на Харківщині» розповіла директорка музею Ніна ПРЯДКО, яка пригостила всіх запашним трав’яним чаєм. 

Сковорода мав багато талантів, і одним із них був хист до музики. Про його музичний дар в блоці «Сковорода і музика» під музичний супровід та смачний ароматний чай змістовно повідала директорка музичної школи Тетяна ГЕРЦЕВА.

Сковорода працював вчителем, вихователем, викладачем. Оскільки підручників, які йому подобались, не було, він писав їх сам. Про книги в житті Сковороди розповіла завідувачка дитячої бібліотеки-філії Юлія СТОКАЛЮК. Пані Юлія підготувала цікаву презентацію про книги та пригостила улюбленим чаєм своїх діток - чорним з нотками малини. 

Про модерного Сковороду у блоці «Сучасний Сковорода» розповів заступник директора клубної системи Олег ЯРИНІЧ. З його розповіді слухачі дізналися багато фактів та деталей про образ письменника сьогодні: як його модернізують, оживляють, зображують та трансформують на сучасний лад талановиті українці. Під час виступу Олега всі пили волинський чай на основі ягід та трав, а смакували ним із тематичних стаканчиків на яких і був зображений, той самий, сучасний Сковорода про якого розповідав Олег. 

Поговорили про Григорія Сковороду ще і як про спортсмена. Про його спортивні досягнення лаконічно розповів Володимир ЯЦИНА, який опікується напрямком спорту в громаді, зауваживши, що багато подорожувати та ходити пішки зможе тільки загартована та спортивна людина.

Віталія ДУДКА, головна спеціалістка відділу освіти, культури, молоді та спорту, впродовж заходу розповідала  цікаві факти про письменника та філософа, а на завершення запропонувала свій фірмовий імбирний чай з лимоном та медом. Підбадьорившись та поповнивши запас вітамінів, за рахунок чаю, учасники заходу почали обирати близький для себе філософський вислів поета, письменника, музиканта, спортсмена…

Ось про такого Сковороду присутні дізнались на заході. І хоч дуже мало правдивих фактів про українського письменника та філософа відомо та дійшло до наших часів, та кожен учасник заходу зрозумів: Григорій Сковорода один з найбільш утверджених постатей в історії культурного розвитку України, кожен з нас повинен берегти згадку про нього, передавати її іншим поколінням та не дозволяти окупантам переписувати історію України, не дозволяти забирати у нас наше, НЕ ЗАБУВАТИ!

На завершення, процитувавши сучасного українського письменника Сергія ЖАДАНА, хочемо, щоб кожен запам’ятав, що для українців: «Сковорода - це вічне»!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь