Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Сахновщинський коровай включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Дата: 11.07.2022 09:38
Кількість переглядів: 558

Фото без описуЕлемент нематеріальної культурної спадщини (далі - НКС) Сахновщинської територіальної громади Харківської області "Знання і практики приготування сахновщинського короваю" включено до НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕРЕЛІКУ елементів НКС України! Завдяки ініціативній групі осіб з числа клубних працівників, носіїв традиції приготування короваю - сахновщинським коровайницям та меценатам, що підтримували нашу діяльність у довоєнні роки, вдалося досягти такого результату. Подана у жовтні 2020 року заявка була розглянута з позитивним рішенням у червні 2022 року новообраною Експертною радою з питань НКС при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Сахновщинський коровай заслужено став частиною культурного надбання ВСЕУКРАЇНСЬКОГО МАСШТАБУ разом з іншими 20 елементами НКС з різних куточків України, включених до Національного переліку у 2022 році. Вперше в історії громади нематеріальна культурна спадщина Сахновщинського краю офіційно представлена і визнана на національному рівні!

За цією приємною новиною приховані роки систематичної роботи з дослідження, фіксації і популяризації сахновщинського короваю на територіальному, обласному та національному рівнях. У 2020 році було реалізовано проект "Дослідження традиції випікання короваю на Сахновщині", в рамках якого були проведені експедиції в села, випущено дизайнерський буклет та відзнято документальний фільм "Народження короваю". Цього ж року рецепт сахновщинського короваю було включено до першої гастрономічної енциклопедії України. У подальші роки коровай відзначився у Харкові на Фестивалі традиційних страв, випічки і напоїв "Смачного", знайшов свій прихисток у вигляді макету у місцевому музеї, засвітився у телепроекті "Умандрували: за Харковом" та в багатьох інших ініціативах.

Радіємо, що відтепер маленька громада на Харківщині може гордо заявити, що сахновщинський коровай - це наш символ гостинності, наш фактор єднання, наш зв'язок між поколіннями, наш смачний обрядовий хліб! Попереду багато роботи!

ДЛЯ ДОВІДКИ. Сахновщинський коровай - це усталений в межах Сахновщинської територіальної громади і Харківської області символ гостинності та єднання поколінь. Історично елемент розвивався як діалог культур, що виник між переселенцями з колишніх Полтавської і Харківської губерній, які оселилися на цих землях. Він демонструє тісний зв'язок із навколишнім середовищем в плані продовження давніх хліборобських і пекарських традицій Сахновщинського краю. Нині коровай активно використовується у весільному процесі, під час урочистостей та масових заходів типу ярмарків, свят, фестивалів.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь