Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

ЛЮДИ З ОСОБЛИВОЮ МІСІЄЮ

Дата: 20.01.2022 14:51
Кількість переглядів: 184

Фото без опису     Непримітна абревіатура ЗАГС (нині ДРАЦС) ховає за собою стільки людських емоцій! Найважливіших, найвідвертіших, непідробних: трепіт душі від першого поцілунку молодят, плач немовляти й сльози радості батьків від отриманого свідоцтва про народження, гіркоту й роздратованість пари, що розлучається, біль втрати близької людини, коли в руках опиняється свідоцтво про смерть… Напевно, треба мати світлу душу й сталеві нерви, аби щоденно отримувати такий шквал людських переживань: і радісних, й печальних. Хто ж вони, ці люди з особливою місією?!

Колектив Сахновщинського відділу ДРАЦС: Наталія ПОЖАРОВА, Оксана НЕСТЕРЕНКО та Олександра ТРУБІЦИНА.

20 січня 2022 року виповнюється 41 рік, відколи Наталія Володимирівна ПОЖАРОВА очолює відділ. Більшу частину свого життя вона присвятила благородній і відповідальній професії, її працьовитість і відданість справі, організаторські здібності, великий внесок у розвиток реєстрації актів цивільного стану, тверда життєва позиція здобули визнання й повагу серед колег та громадськості.

Цікаво було дізнатися у Наталії Володимирівни, чи стали для неї урочисті церемонії реєстрації буденністю, чи завжди відчувається ця магія закоханості між парою, переживання та радість батьків і рідних?

- З роками урочисті церемонії викликають ще більший трепіт у душі, коли одружуються діти тих «молодят», шлюб яких реєструвала 20-30 років тому. Щоразу захоплює краса наречених: змінюється мода, стиль зачісок, але щоразу дівчата й жінки у весільних сукнях виглядають чарівно, кожна по-особливому. Завжди сльози на очах, коли місце одного з батьків пустує…

У наймолодшої працівниці відділу Олександри ТРУБІЦИНОЇ поцікавилися, чому вирішила обрати саме таку професію: емоційну, десь нервову, що потребує й артистизму, й інколи навичок психолога, - досить непросту професію.

- Мені подобається працювати з людьми. До того ж, майже щотижня маю змогу стати учасницею прекрасного свята: урочисті церемонії одруження – це завжди наповнення позитивом.

Загалом, за статистичними даними співробітників Сахновщинського відділу ДРАЦС, кількість укладених шлюбів щорік зменшується. З чим це пов’язано? Є декілька причин: по-перше, соціально-економічна невлаштованість молодих пар (відсутність гідно оплачуваної роботи, власного житла і т.д.), тому молодята планують спочатку «встати на ноги», а вже потім укласти шлюб офіційно; по-друге, змінилися суспільні норми, погляди та переконання: якщо раніше сумісне проживання неодруженої пари вважалося чимось ненормальним, то на сьогодні це є цілком прийнятним.

Тут не можемо не погодитися з працівниками ДРАЦС: хоч і прийнято зараз говорити, що штамп у паспорті нічого не значить, та все ж таки в офіційному шлюбі пара має більше прав і обов’язків, більше відповідальності одне перед одним. Та й «законний чоловік» чи «законна дружина» звучить гордо, погодьтеся!

Змінилися погляди й на саму процедуру реєстрації. Все більше пар віддають перевагу неурочистій реєстрації шлюбу. Причини дуже схожі. По-перше, не кожна пара має фінанси на урочисте проведення церемонії, святкове вбрання, бенкет тощо. А по-друге, інше диктує сучасна мода: хтось віддає перевагу неурочисто «розписатися» і замість того, щоб витрачати кошти на пишне весілля, відправитися у подорож чи придбати щось цінне для молодої сім’ї. Теперішня мода на виїзні церемонії теж часто передбачає неурочисту реєстрацію напередодні святкування, а свідоцтво про шлюб вручає ведучий весілля, великою рідкістю є участь в таких заходах безпосередньо співробітника ДРАЦС.

Відслідковувати співвідношення шлюбів та розлучень стало складніше, відколи для розірвання шлюбу визнано достатнім рішення суду. Але навіть якщо порахувати не зі 100% точністю, то відсоток розлучень більший за 60.

Нерідко трапляються випадки, коли розлучена пара одружується знову, проте, завжди неурочисто, у Сахновщинському відділі ДРАЦС жодної урочистої церемонії «повторного» одруження не було. Проводити точний підрахунок новонароджених громади ДРАЦС унеможливила практика видачі свідоцтв за місцем народження, тобто народжені в м. Харків, Красноград чи будь-яких інших населених пунктах можуть реєструватися місцевими ДРАЦС.

Проте, навіть така неточна статистика є тривожною: якщо у 2011 році було зареєстровано 236 новонароджених, то в 2021 - лише 83. Причиною тому співробітники ДРАЦС вважають все ті ж соціально-економічні умови й загальне зменшення населення громади. Простіше кажучи, нікому народжувати: молодь виїжджає, хто у великі міста, хто за кордон. Вирішення цієї проблеми просте й складне одночасно: буде робота, гідна заробітна плата, умови для розвитку й відпочинку дітей – буде й поліпшення демографічної ситуації.

Наостанок передаємо побажання молодим сім’ям громади від начальника Сахновщинського відділу ДРАЦС, яка, за найскромнішими підрахунками, зареєструвала шлюб більше ніж 4000 пар Сахновщинського краю:

«Бажаю всім подружжям громади й тим, що лише планують цей відповідальний крок, стабільності, поваги одне до одного, терпіння, розуміння й КОХАННЯ від заходу до сходу!».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь