Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Чи можна пристроювати балкон або приєднувати частину коридору або горища до квартири: дозвіл на перепланування

Дата: 14.12.2021 10:13
Кількість переглядів: 239

Фото без описуЗробити для себе квартиру комфортною мріє кожний, особливо актуальним це питання є для власників малогабаритних квартир у багатоповерхових будинках. Як зробити все правильно та  не порушити законодавство.

Що таке перепланування?

З точки зору законодавства, переплануванням вважається   перенесення  і  розбирання  перегородок,  перенесення і влаштування  дверних  прорізів,  улаштування  і   переустаткування тамбурів,    прибудова   балконів   на   рівні   перших   поверхів
багатоповерхових будинків.

Коли необхідно отримувати дозвіл на перепланування:

 перепланування житла передбачає втручання в несучі конструкції будинку;

перепланування  з втручанням в інженерні системи загального користування;

перепланування, в результаті якого змінюється площа, кількість або склад приміщень.

 Як прибудувати балкон?

Власник, наймач (орендар) приміщень житлових будинків має право на перепланування балконів і лоджій за відповідними проєктами без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у будинку, з дозволу власника будинку та органу місцевого самоврядування, виданого в установленому порядку.

 Перелік необхідних документів

заява  про  надання  дозволу на перепланування – копія свідоцтва  на  право  власності  або  договору  найму (оренди) приміщення;

копія  поповерхових  планів,  завірених   в   установленому порядку;

проєкт перепланування  жилих  будинків,  жилих   і   нежилих  у  жилих  будинках  приміщень,  погоджений  в установленому порядку;- згода власників, співвласників (наймачів) або уповноважених ними  осіб  на  перепланування  приміщень,  що перебувають у їх спільній власності.

Заяву необхідно направляти до органу архітектури та містобудування відповідної міської ради.

Після отримання рішення органу місцевого самоврядування про надання дозволу на перепланування можна розпочинати будівельні роботи з перепланування згідно з проєктом.

Після проведення перепланування необхідно звернутись до бюро технічної інвентаризації для отримання нового технічного паспорта об’єкта.

Чи можна приєднати частину коридору або горища до квартири?

Спільне майно багатоквартирного будинку – приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Допоміжними приміщеннями багатоквартирного будинку є приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення).

Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»  встановлено, що спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників і не може бути поділено між співвласниками і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки спільного майна багатоквартирного будинку.

Отже, коридори, горища тощо, які призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців, не підлягають приватизації та не можуть бути поділені і виділені власнику квартири у багатоквартирному житловому будинку.

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, можете звертатися за безоплатною правовою допомогою до відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги».

Адреса: смт  Сахновщина, вул. Тарасів Шлях, 68 (2-й поверх).

Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 8.00 год. до 17.00 год.

Телефон: (05762) 3-11-04,  0508457665              

Електронна пошта: sakhnovshchynske@ukr.net

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

Ми допоможемо захистити Ваші права!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь