Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Спогади Голодомору: історії оживають

Дата: 26.11.2021 14:25
Кількість переглядів: 505

 Фото без описуЦьогоріч – 89-ті роковини Голодомору. Україна і світ вшановують пам’ять мільйонів жертв Великого Голоду 1932-1933 років. Голодомор – акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП (б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель 10,5 мільйонів українців у сільській місцевості з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

26 листопада 2021 року працівники КЗ "Сахновщинська ЦКС" провели реквієм пам'яті жерт Голодомору в історичній місцевості під назвою "Гайок". У 1930-х роках на цій території знаходилося кладовище, на якому ховали в тому числі загиблих голодною смертю. Реквієм відбувся за участі представників Сахновщинської селищної ради, закладів культури, настоятеля Свято-Покровського храму отця Іоанна та представників громадськості. Ведучий заходу - Олег Яриніч анонсував презентацію меморіального аудіопроекту "Спогади Голодомору: історії оживають". Символічною наочністю реквієму стала пам'ятна інсталяція з лампадки, 5 колосків та хлібини на рушнику з чорними стрічками.

Сахновщинський селищний голова Володимир Суєцький поділився спогадами своєї родини про ті складні часи. Директор КЗ "Сахновщинський краєзнавчий музей" Ніна Прядко розповіла про участь у Всеукраїнському проекті "Голодомор: мозаїка історії. Невідомі сторінки". До нього долучилися три живих очевидці-старожили з Сахновщинської громади. Учасники реквієму поклали квіти та символічні композиції з колосків та калини до меморіального хреста і вшанували пам'ять мільйонів жертв хвилиною мовчання. Отець Іоанн провів панахиду за загиблими.

Ведучий заходу закликав усіх присутніх долучитися 27 листопада о 16:00 до Всеукраїнської акції "Запали свічку пам'яті" у своєму вікні. Вони на це чекають...

З повагою, працівники КЗ «Сахновщинська ЦКС».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь