Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Нарада з керівниками сільськогосподарських підприємств

Дата: 08.06.2021 08:19
Кількість переглядів: 247

 4 червня відбулася Фото без опису всіх форм власності Сахновщинської громади за участю Сахновщинського селищного голови Володимира СУЄЦЬКОГО, першого заступника Валерія ЗАВАЛІЯ, секретаря селищної ради Віталія ЯКОВЕНКА, завідувача сектору агропромислового розвитку Юрія МОСТОВОГО, спеціаліста сектору агропромислового розвитку Олександра ЮДІНА, керівників та головних спеціалістів сільгосппідприємств всіх форм власності, керівників та спеціалістів районних служб.
Відкрив і проводив нараду голова Сахновщинський селищний голова Володимир СУЕЦЬКИЙ.


Про хід проведення весняно-польових робіт та підсумки завершення посівної кампанії у 2021 році доповів завідувач сектору агропромислового розвитку Юрій МОСТОВИЙ.   
Про основні державні програми підтримки агропромислового комплексу, які передбачаються на 2021 рік, доповів спеціаліст сектору агропромислового розвитку Олександр ЮДІН.
Про вимоги нормативно-правових документів щодо застосування засобів захисту рослин при обробітку посівів доповів начальник Сахновщинського відділу Держпродспоживслужби в Харківській області Анатолій ПРУДКИЙ.
Про готовність та умови Сахновщинського елеватора до прийому сільськогосподарської продукції доповів директор філії ПАТ ДПЗКУ «Сахновщинський елеватор» Микола БЕЗШТАНЬКО.
Про співпрацю сільськогосподарських підприємств громади всіх форм власності з ТДВ «Сахновщинське РТП» доповів директор ТДВ «Сахновщинське РТП» Олег ТОЛСТОКУРОВ.
Присутнім було повідомлено, що питання ходу проведення весняно-польових робіт знаходиться на постійному контролі селищної ради, сектору агропромислового розвитку, керівників та спеціалістів сільськогосподарських підприємств.
Для  якісного проведення комплексу весняних польових робіт у 2021 році  селищною радою разом з  спеціалістами сектору агропромислового розвитку проведено ряд організаційних заходів: 24 березня проведено виїзну семінар-нараду за участю науковців інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва, 22 квітня проведено засідання виконавчого комітету селищної ради з питання: «Про хід весняно-польових робіт та перспективи розвитку агропромислового сектору економіки», зібрано дані про структуру посівних площ, забезпеченість у матеріально-технічних ресурсах, засобах захисту рослин і мінеральних добривах по сільськогосподарським підприємствам громади всіх форм власності.
Для забезпечення своєчасного посіву прогнозованих посівних площ   проведено: прикриття вологи на площі - 24037 га, першу суцільну культивацію на площі - 24037  га.
Станом 01.06.2021 року посіяно ранніх зернових, зернобобових та технічних по сільськогосподарським підприємствам облікового кола на площі: 
• кукурудзи на зерно – 3893 га, що складає 73,9% до плану (план - 5262,5 га), в тому числі кукурудзи на силос – 425 га;
• соняшнику – 16675,5 га, що складає 106,4% (план - 15667 га);
• гороху – 277 га, що складає 106,5% (план - 260 га);
• ячменю – 2302,2 га, що складає 94,5% (план - 2436,2) га; 
• сорго – 30 га, що складає  60% (план - 50 га);
• льону – 20,17 га; сої – 30,24 га.
Озимих зернових культур  під урожай 2021 року по району  посіяно на площі 16072,4 га. В тому числі  озимої пшениці  - 15515 га, озимого жита – 45  га, озимого ячменю – 512,4 га. Загинуло та пересіяно озимої пшениці 927,9 га (ДП «АФ Вікторія» – 362 га, ТОВ «АФ Санрайз» – 535,9 га, ПрАТ «Сахновщинське ім. М.О. Ключки» – 30 га).
Озимого ріпаку посіяно на площі 524 га, загинуло та пересіяно 135 га (ПСП «Маяк»).
Всі посівні площі озимих культур підживлено 100 %  по всіх категоріях сільськогосподарських підприємств.
При проведенні весняно –польових робіт було закуплено та внесено мінеральних добрив 3258 тонн. 
 Для посіву під урожай 2021 року сільгосптоваровиробниками закуплено та посіяно насіння ярих культур 1936  тонн,  або  106 % до плану.
У другій половині червня поточного року планується проведення виїзної семінар-наради «Об'їзд полів»  з керівниками та спеціалістами сільськогосподарських підприємств громади всіх форм власності з метою обстеження стану розвитку сільськогосподарських культур.
За січень-травень 2021 року сільгосптоваровиробниками громади придбано 10 одиниць сільськогосподарської техніки на суму 24 млн. 956 тис. грн.
Лідерами оновлення машино-тракторного парку стали господарства: СТОВ «Мрія», СВК  «Україна», ПСП «АФ Прогрес», ПСП «Маяк», ПрАТ «Сахновщинське ім. М.О. Ключки», СФГ «Бєлік» та інші. 
Для запобігання травматизму під час проведення весняно-польових робіт у 2021 році керівниками та спеціалістами сільськогосподарських підприємств громади проведено ряд заходів щодо забезпечення по створенню на кожному робочому місці безпечних та здорових умов праці.
Більшість питань по підготовці та проведенню весняно-польових робіт вирішено зусиллями господарств. 
Питання стосовно проведення весняно-польових робіт щоденно збираються, обробляються та аналізуються сектором агропромислового розвитку.
Також присутніх було ознайомлено з основними державними програмами підтримки аграрного комплексу, які передбачаються на 2021 рік, за такими напрямками:
1. Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.
Часткова компенсація надається сільськогосподарським товаровиробникам на безповоротній основі за придбані техніку та обладнання, вартість яких зазначена в актах приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через уповноважений банк у розмірі 25% вартості (без урахування податку на додану вартість) - за придбані техніку та обладнання. 
Сільськогосподарські товаровиробники подають до уповноваженого банку, через який здійснено оплату техніки та обладнання, заявки та підтвердні документи щодо їх придбання,
Заявки для отримання часткової компенсації вартості техніки та обладнання, придбаних до 1 грудня поточного року, подаються до 5 грудня поточного року за наявності поданих у повному обсязі підтвердних документів. Заявки для отримання часткової компенсації вартості техніки та обладнання, придбаних з 1 грудня поточного року, подаються до 1 квітня наступного року.
2. Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів.
Компенсація надається позичальникам за нараховані і сплачені у поточному році відсотки за користування кредитами (поновлювальними та непоновлювальними, крім овердрафтів (контокорентних кредитів) у розмірі 1,5 облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування відсотків, але не вище розмірів, передбачених кредитними договорами, зменшених на 5 відсоткових пунктів.
Для отримання компенсації за укладеними кредитними договорами позичальники подають щороку до 1 листопада уповноваженому банку заявку за встановленою Мінагрополітики формою та згоду про надання уповноваженим банком Мінекономіки інформації, яка становить банківську таємницю або містить персональні дані, за формою, визначеною уповноваженим банком.
3. Фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства.
Суб’єктам господарювання, які закладають плодово-ягідні насадження, виноградники та хмільники, бюджетні кошти надаються на безповоротній основі в межах бюджетних призначень, передбачених у державному бюджеті на поточний рік, для компенсації витрат (без урахування податку на додану вартість), здійснених у період з 1 жовтня попереднього року по 30 вересня поточного року на: 
 1) придбання садивного матеріалу (до 80%);
2) проведення робіт та придбання матеріалів для спорудження шпалер і встановлення систем краплинного зрошення;
3) закупівлю техніки, механізмів та обладнання.
4. Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств.
Напрями:
1. Часткова компенсація витрат фермерським господарствам, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (крім новостворених).
2. Фінансова підтримка новостворених фермерських господарств для отримання сільськогосподарських дорадчих послуг.
3. Бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) - новоствореним фермерським господарствам.
4. Спеціальна бюджетна дотація за утримання корів усіх напрямів продуктивності фермерському господарству, у власності якого перебуває від п’яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства.
Для отримання фінансової підтримки одержувач подає уповноваженому банку заявку та документи:
5. Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників для розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції.
Бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку за такими напрямами:
1) Спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім’ї: від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю.
2) Часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок, бджолиних пакетів, бджолиних маток, сперми бугаїв і кнурів та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність: з 1 жовтня попереднього року до 30 вересня поточного року в розмірі до 50% вартості (без податку на додану вартість).
3) Часткове відшкодування вартості будівництва та/або реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції: на безповоротній основі в розмірі до 30% вартості (без урахування податку на додану вартість),
4) Часткова компенсація вартості будівництва та/або реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції в частині витрат, профінансованих без урахування податку на додану вартість за рахунок банківських кредитів: компенсація вартості об’єктів, щомісяця в розмірі 25% фактично понесених витрат на будівництво та/або реконструкцію об’єктів згідно з кредитним договором.
5) Часткове відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам вартості будівництва та/або реконструкції підприємств із зберігання та переробки зерна:  на безповоротній основі в розмірі до 30% вартості (без урахування податку на додану вартість).
6) Погашення бюджетної кредиторської заборгованості, зареєстрованої в органах Казначейства, за попередній бюджетний період за напрямом державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції.
 Крім основних програм підтримки, передбачається низка нових програм на 2021 рік:
- ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА РОЗВИТКУ КАРТОПЛЯРСТВА
- НІШЕВІ КУЛЬТУРИ (ГРЕЧКА)
- ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА ЗРОШЕННЯ
- ПІДТРИМКА ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА
- ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА СТРАХУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ 
Підсумував проведення наради Сахновщинський селищний голова Володимир СУЄЦЬКИЙ.
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь