Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Сахновщинське бюро правової допомоги

Дата: 30.04.2021 16:59
Кількість переглядів: 417

Фото без описуВизначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою.

У батьків і дітей права та обов’язки що виникають є взаємними і підставою для їх виникнення є кровне споріднення дітей і батьків, тому визначення терміну «батьківство» є досить важливим аспектом.

Батьківство - це факт походження дитини від певного чоловіка (батька). Згідно ст.50 СК України чоловік має право на батьківство.

 

Право батька на батьківство є особистим немайновим правом чоловіка. Особисті немайнові права мають особистісний характер, які неможливо відокремити від конкретної особи.

Проте зважаючи на залежні чи незалежні від нас обставини, в деяких моментах життя людини може виникнути питання про визнання походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі.

Після реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану факту походження дитини, у батьків появляються права та обов’язки, по відношенню до дитини, а саме стосовно виховання та забезпечення гідного розвитку дитини. 

Розрізняють визначення походження дитини від матері, визначення походження дитини від батька та визнання батьківства за рішенням суду.

Походження дитини від матері.

Визначення походження дитини від матері, не залежить від того факту перебувала жінка у шлюбі чи ні. У тому випадку коли у свідоцтві про народження дитини запис про батька дитини, за вказівкою матері відсутній така жінка, яка народила дитину, вважається одинокою матір’ю.

Згідно ст.125 СК України , якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини - медичного свідоцтва про народження.

Також, є випадки коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі щодо проведення запису про батька в Книзі реєстрації народжень.

Поряд з цим, ст.135 СК України врегульовано, що якщо при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою

Походження дитини від батька.

Згідно ч.2 ст.125 СК України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається на підставі  заяви матері та батька дитини або за рішенням суду.

Отже, законодавством передбачено два порядки визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі добровільний та судовий.

Добровільний порядок визначення походження дитини від батька, здійснюється обопільно за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Дана заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

У випадку, коли заява про визнання себе батьком дитини подана неповнолітньою особою, орган державної реєстрації актів цивільного стану зобов’язаний здійснити повідомлення батьків, опікуна, піклувальника неповнолітнього про запис його батьком дитини, у разі коли вищезазначених осіб не вдалося повідомити орган державної реєстрації актів цивільного стану повинен повідомити орган опіки та піклування про запис неповнолітнього батьком дитини   

У разі відсутності спільної заяви жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою , для визначення походження дитини від батька, тобто про визнання батьківства, необхідно звернутись до суду.

Відповідно до ст.128 СК України підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України

Тобто, в сімейному кодексі України відсутні конкретні причини та обставини, які можуть бути доказами для визначення батьківства, чим було скасовано обмеження щодо засобів доказування батьківства дитини.

Даний позов про визнання батьківства, згідно СК України може бути пред’явлений матір’ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 СК України, тобто за вказівкою матері.

Позов про визнання батьківства відповідача розглядаються в порядку позовного провадження та пред’являються за місцем проживання позивача, згідно норм Цивільного процесуального законодавства.

Справи щодо проживання однією сім´єю чоловіка та жінки без шлюбу та встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження розглядаються судами загальної юрисдикції у межах окремого провадження за правилами підсудності, визначеної на підставі норм Цивільного процесуального кодексу України.

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги».

Адреса: смт  Сахновщина, вул. Тарасів Шлях, 68 (2-й поверх).

Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 8.00 год. до 17.00 год.

Телефон: (05762) 3-11-04,  0508457665

Електронна пошта: sakhnovshchynske@ukr.net

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

Ми допоможемо захистити Ваші права!

 

Людмила Клімова, начальник відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги»

 

 

 

 

 

Фото без описуЗвільнення від сплати земельного податку. 

Земельний податок -  це обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

В свою чергу, плата за землю — це одна із складових податку на майно. Із цього робимо висновок, що наразі земельний податок є місцевим, а не загальнодержавним (як це було до 2015 року, до набуття чинності Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи»).

            Платниками податку на землю є :

  • власники земельних ділянок  - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно  та земельних часток (паїв);
  • землекористувачі - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди ( п.п. 14.1.73 статті 14 Податкового кодексу України) .

Об'єктами оподаткування є :

  • земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;
  • земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Базою для розрахунку податку на землю є:

  • нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;
  • площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Земельний податок обраховується виходячи з нормативної грошової оцінки. Ціна придбання земельної ділянки, зазначена у цивільно-правовому договорі на її придбання, значення не має.

Рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом .

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

 Важливо! Не всі земельні ділянки, які перебувають у власності чи у постійному користуванні, оподатковуються земельним податком.

Так, згідно із ст. 283 Податкового кодексу України встановлено перелік земельних ділянок, які не оподатковуються земельним податком. До таких земельних ділянок належать:

  • сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій, визначених відповідно до закону такими, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (зон відчуження, безумовного (обов’язкового) відселення, гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю), і хімічно забруднених сільськогосподарських угідь, на які запроваджено обмеження щодо ведення сільського господарства;
  • землі сільськогосподарських угідь, що перебувають у тимчасовій консервації або у стадії сільськогосподарського освоєння;
  • земельні ділянки державних сортовипробувальних станцій і сортодільниць, які використовуються для випробування сортів сільськогосподарських культур;
  • землі дорожнього господарства автомобільних доріг загального користування — землі під проїзною частиною, узбіччям, земляним полотном, декоративним озелененням, резервами, кюветами, мостами, штучними спорудами, тунелями, транспортними розв’язками, водопропускними спорудами, підпірними стінками, шумовими екранами, очисними спорудами і розташованими в межах смуг відведення іншими дорожніми спорудами та обладнанням, а також землі, що знаходяться за межами смуг відведення, якщо на них розміщені споруди, що забезпечують функціонування автомобільних доріг;
  • земельні ділянки сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень;
  • земельні ділянки кладовищ, крематоріїв та колумбаріїв;
  • земельні ділянки, на яких розташовані дипломатичні представництва, які відповідно до міжнародних договорів (угод), згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, користуються приміщеннями та прилеглими до них земельними ділянками на безоплатній основі;
  • земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку.

 Від сплати податку на землю звільняються такі категорії фізичних осіб :

  • особи з інвалідністю першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, які передали ці ділянки та паї в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для

відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;
  • для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Слід зазначити, що до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

Для отримання пільги фізична особа, яка має право на таку пільгу, має подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу:

  • для осіб з інвалідністю першої і другої груп - посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, довідка МСЕК;
  • для фізичних осіб, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років - посвідчення батьків багатодітної сім’ї;
  • для пенсіонерів (за віком) - пенсійне посвідчення (за віком);
  • для ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" - посвідчення «Учасник бойових дій», «Інвалід війни», «Учасник війни», "Член сім'ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби" тощо;
  • для фізичних осіб, визнаних законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія).

Якщо фізична особа станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Важливо! У разі подання такої заяви після 1 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа,  набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Звертаю  Вашу увагу на те, що безоплатна первинна правова допомога, яку надають центри (бюро) правової допомоги включає такі види послуг: надання інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпечені доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації; надання консультацій, роз’яснень та підготовка проектів договорів користування земельними ділянками (оренда, суборенда, земельний сервітут, емфітевзис, суперфіцій) для сільського населення – власників земельних ділянок.

В разі  необхідних додаткових роз’яснень або виникнення інших правових  питань, Ви можете звернутись до відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги» Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Тарасів Шлях, буд.68, смт. Сахновщина, Харківської області, тел. (05762) 3-11-04 або за номером гарячої лінії: 0-800-213-103 (дзвінки безкоштовні).

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги».

Адреса: смт  Сахновщина, вул. Тарасів Шлях, 68 (2-й поверх).

Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 8.00 год. до 17.00 год.

Телефон: (05762) 3-11-04,  0508457665

Електронна пошта: sakhnovshchynske@ukr.net

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

Ми допоможемо захистити Ваші права!

 

Людмила Клімова, начальник відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги»

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь