Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Спалювання твердих побутових відходів

Дата: 04.04.2021 14:10
Кількість переглядів: 201

Фото без описуЗемельним Кодексом України передбачені обов'язки землекористувачівТак, відповідно до ст.96. землекористувачі зобов'язані: забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля, не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів, і дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон.                         

Також Земельний кодекс України визначає зміст добросусідства. Відповідно до ст.103 власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо).                                                                                 

 Відповідно до ст. 35-1 Закону України від «Про відходи» термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах. Спалювання твердих побутових відходів дозволяється лише на енергетичні цілі з метою одержання теплової та/або електричної енергії. Відповідно до Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів: п. 8.25 яких встановлено, що у сільських населених пунктах за відсутності громадського центру і багатоповерхової забудови знешкодження побутових відходів здійснюється шляхом компостування на індивідуальних садибах.                 

Відповідно до пп. 3.6.14 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках забороняється.                                                                               

В той же час підпунктом 3.7.4. Правил передбачено, що  прибудинкова територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя.

          Враховуючи наведене вище, можна зробити висновок, що спалювати ТПВ на присадибній ділянці заборонено, оскільки діюче законодавство передбачає відповідні заходи щодо поводження з відходами.

За недотримання вимог законодавства недобросовісним громадянам загрожує адміністративна відповідальність.

Згідно ст.71-1 КУпАП самовільне випалювання рослинності або її залишків тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 гривен до 6120 гривен) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 гривен до 21420 гривен).

Якщо Ви, або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги».

Адреса: смт  Сахновщина, вул. Тарасів Шлях, 68 (2-й поверх).

Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 8.00 год. до 17.00 год.

Телефон: (05762) 3-11-04,  0508457665

Електронна пошта: sakhnovshchynske@ukr.net

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

Ми допоможемо захистити Ваші права!

 

Людмила Клімова, начальник відділу «Сахновщинське бюро правової допомоги»

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь