УВАГА!!! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!!!
Африканська чума свиней (лат. pestis africana suum), африканська гарячка, східноафриканська чума, хвороба Монтгомері — висококонтагіозна вірусна хвороба свиней, яка проявляється лихоманкою, синюшністю шкіри та обширними крововиливами внутрішніх органів. Належить до списку A відповідно до Міжнародної класифікації заразних хвороб тварин.
Перебіг підрозділяють на блискавичний, гострий, підгострий і, рідше, хронічний. При блискавичному перебігу тварини гинуть без будь-яких ознак; при гострому – у тварин підвищується температура тілі до 40,5-42,00С, відзначаються задишка, кашель, з’являються напади блювоти, парези і паралічі задніх кінцівок. Спостерігаються серозні або слизисто-гнійні виділення з носа і очей, іноді пронос з кров’ю, частіше закреп. На шкірі в області внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух помітні червоно-фіолетові плями, при натисканні вони не бліднуть. На ніжних ділянках шкіри можуть зявлятися пустули, на місці яких утворюються струпи і виразки. Супоросні хворі матки абортуют. Смертність, залежно від перебігу, може сягати від 50 до 100 %. Тварини, що перехворіли і залишилися живі, стають довічними вірусоносіями.
ГРОМАДЯНАМ ТА СУБ`ЄКТАМ ГОСПОДАРЮВАННЯ НЕОБХІДНО :
- утримувати поголів’я свиней тільки закритим способом (у свинарниках, сараях);
- не допускати вільного вигулу свиней на території населених пунктів, особливо в лісовій зоні;
- обробляти тварин і приміщення для їх утримання від кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх);
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- надавати поголів’я свиней для проведення державною ветеринарною службою вакцинацій проти класичної чуми свиней, бешихи;
- не використовувати корми, харчові відходи і відходи боєнь для годівлі свиней без термічної обробки;
- не використовувати для годiвлi свиней зерновi, зiбранi з полiв щонайменше за 21 день до їх використання для годiвлi;
- не придбавати свиней у господарствах і населення без супровідних ветеринарних документів, що свідчать про епізоотичне благополуччя місцевості походження тварин, проведення профілактичних вакцинацій та клінічного ветеринарного огляду;
- продукти свинарства (м'ясо, сало тощо) дозволено реалізовувати і купувати тільки в спеціально відведених місцях, при цьому вони обов’язково повинні бути піддані ветеринарно-санітарній експертизі та визначенню їх походження;
- категорично забороняється реалізація продуктів забою свиней у несанкціонованих місцях торгівлі, в домашніх умовах.
Красноградське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Харківській області